De 8 meest voorkomende fouten bij een sollicitatiegesprek

Eindelijk is het moment daar! Na het vinden van dé perfecte vacature, het schrijven van de brief en het versturen hiervan, ben je eindelijk uitgenodigd voor hét sollicitatiegesprek. Maar wat nu? Waar moet je op letten? Om je goed op weg te helpen met het voorbereiden van een sollicitatiegesprek, hebben we de 8 meest voorkomende fouten onder elkaar gezet. Dit zodat jij in ieder geval weet wat je niet moet doen.

1. Geen goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bereidt jezelf daarom voor op de vragen die je tijdens het sollicitatiegesprek kunt verwachten. Denk dan aan: ‘’Waarom wil je bij dit bedrijf werken?’’, ‘’Waar ben je goed in?’’ en ‘’Waarom past de functie bij jou?’’. Het niet goed kunnen beantwoorden van vragen is niet alleen een afknapper maar ook een gemiste kans!

2. Geen aandacht voor je outfit

Je krijgt maar één keer de kans om een goede eerste indruk achter te laten. Zorg er daarom voor dat je voldoende aandacht besteedt aan je outfit. Kies, afhankelijk van de formaliteit van het bedrijf, geschikte kleding en zorg ervoor dat je er verzorgd uitziet.

3. Te laat komen

Wellicht klinkt het voor de hand liggend maar toch komt het vaak voor. Sollicitanten die te laat komen op hun eigen sollicitatiegesprek. Dit is de grootste domper die je kunt maken. Je toekomstige werkgever zal dit niet waarderen en er al snel klaar mee zijn.

4. Klagen over huidige of oud-werkgever

Wanneer je niet tevreden bent/was over je huidige of oud-werkgever, is het verleidelijk om dit ter sprake te brengen. Maak deze fout niet! Dit komt namelijk erg onprofessioneel over en kan een verkeerde indruk opwekken. Blijf daarom altijd neutraal wanneer je spreekt over de huidige of oude werksituatie.

5. Te graag willen

Een enthousiaste houding is belangrijk tijdens een sollicitatiegesprek maar weet wel dat overdrijven in jouw nadeel kan werken. Dit wordt namelijk snel opgemerkt en als niet prettig ervaren. Ook wanneer je al lange tijd op zoek bent naar een nieuwe baan, kun je dat het beste voor je houden. Dit kan namelijk vraagtekens opwekken en dat is niet iets wat je wilt.

6. Telefoon laten aanstaan

Vergeet niet om je telefoon uit te zetten voordat je een sollicitatiegesprek ingaat. Het is namelijk niet de bedoeling dat jouw telefoon afgaat tijdens een belangrijk gesprek. Je toekomstige werkgever wil, net zoals jijzelf, serieus genomen worden.

7. Geen interesse tonen in gesprekpartner(s)

Zoek alvorens het gesprek niet alleen informatie over het bedrijf, maar ook over die van de personen waarmee je een gesprek hebt. Hoe heet de gesprekspartner? Welke functie voert hij/zij uit? Tip: bekijk het LinkedIn profiel van je gesprekspartner en laat op deze manier zien dat je geïnteresseerd bent.

8. Geen vragen stellen

Zorg ervoor dat je tijdens het gesprek altijd genoeg wedervragen stelt. Door (relevante) vragen te stellen laat jij zien dat je actief en geïnteresseerd bent. Advies is om aan het einde van het gesprek nog wat vragen te stellen, zoals ‘’Hoe verloopt de rest van de sollicitatieprocedure?’’, ‘’Wat is de salarisindicatie?’’ en ‘’Wanneer en hoe krijg ik iets te horen?’’.

Hopelijk zorgen de bovenstaande punten voor hét perfecte gesprek en haal je die droombaan binnen! Succes!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *